STILTE

Vanaf kleins af aan hield ik van stilte. Ik deed alles in stilte, en was ook altijd stil, zei bijna niets. Te stil volgens mijn biologische moeder, en volgens de juffen en meesters op de lagere school (yep ik ben oud!) waar ik zat. 

Regelmatig deed ik pogingen om mee te doen met anderen; door mij ook luidruchtig te gaan gedragen. Maar het paste niet bij mij, en nog steeds niet. Het enige wat ik luidruchtig doe is lachen… Toen ik nog in het cluster-4 onderwijs werkte, zeiden leerlingen regelmatig tegen mij: “Zo juf.. ik kon u beneden horen lachen!”. Dat waren leerlingen die op de begane grond in een lokaal zaten, en ik op de eerste verdieping. Oeps!

Tijdens mijn revalidatietraject voor mijn fibromyalgie, heb ik een persoonlijkheidstest gedaan. Ik ben altijd zeer geïnteresseerd in dit soort dingen; het geeft mij vaak wat inzicht. Maar bij deze psychologische test, 
de Meyers-Brigss Type Indicator (MBTI), werd mij opeens heel veel duidelijk.

De Myers-Briggs Type Indicator is een soort psychologische test waar onderwijzers graag gebruik van maken. Het maakt het gemakkelijker voor studenten om elkaar te leren kennen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun academische en professionele toekomst. Via zijn vier schalen kunnen we bijvoorbeeld weten hoe we de wereld zien, hoe we onze omgeving verwerken, of hoe we ons tot elkaar verhouden. Het is gebaseerd op acht soorten extraverte persoonlijkheden en acht introverte persoonlijkheden.

Ik blijk een INFJ-persoonlijkheid te hebben, te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat maar 1% van de wereldbevolking deze persoonlijkheid schijnt te zijn. Van buitenaf bekeken kunnen ze de indruk wekken dat ze extravert zijn. Maar INFJ’s zijn sociaal met mate en beperken de tijd die ze met anderen doorbrengen voor een heel fundamentele reden. Ze zijn van nature introvert en hebben tijd alleen nodig om hun energie op te laden. INFJ’s hebben maar één probleem: de samenleving. In een wereld vol ongelijkheden, gesloten deuren en obstakels die dagelijks moeten worden overwonnen, is het makkelijk om ontmoedigd te raken. Daarom is het normaal dat een INFJ uiteindelijk teleurgesteld en fysiek en emotioneel versleten raakt.

Stiltemomenten zijn niet alleen goed voor mensen zoals ik. Voor iedereen is stilte, zo nu en dan ontzettend goed. 

  • Stilte vermindert stress en spanningen ;Stilte kalmeert het brein en het lichaam. Een onderzoek wat in 2006 is gepubliceerd in Heart suggereert dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.
  • Stilte vult onze mentale reserveren aan; In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input. Wanneer we eindelijk rust en stilte hebben kan ons brein bijkomen en zichzelf weer opladen.
  • Als het stil is zetten we ons brein onbewust op de ‘standaard modus’;
    De standaard modus van ons brein wordt geactiveerd als we bv dagdromen, mediteren, fantaseren of onze gedachtes gewoon laten dwalen. Als ons brein op deze modus staat dan kunnen we eindelijk een connectie maken met onze gedachtes, herinneringen en ideeën.
  • Stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen;
    In 2013 werd op muizen getest (zielig!!) wat het effect was van omgevingsgeluid, ruis,   onverwachte geluiden en stilte op hun brein. Hierbij kwamen ze erachter dat 2 uur stilte ervoor zorgde dat hersencellen werden vernieuwd in de hippocampus (het gedeelte van de hersenen wat geassocieerd wort met leren, geheugen en emotie).

De ene mens heeft meer stilte nodig dan de ander. Onderzoek bij jezelf hoeveel stilte jij nodig hebt. Als je een druk leven hebt en gezin is dat iets minder makkelijk. Toch wil ik je op het hart drukken om te kijke naar mogelijkheden om stilte in te bouwen in je dagelijks leven. 

Wil jij ook de MBTI test doen? Check onderstaande link: 
https://www.16personalities.com/nl
 

Vanochtend heb ik een heerlijke online yoga sessie gedaan: Restorative yoga van Jessica Richburg. Wil jij hem ook doen? Check onderstaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=ifH3uFL3-YU

Verder lezen:

steen2