ZELFCOMPASSIE

Na life events, emotionele gebeurtenissen, ontwikkel je een overlevingsmechanisme; vechten, vluchten of bevriezen (aanpassen). Voor een korte periode biedt dat bescherming, maar daarna brengt het schade toe; zowel fysiek als mentaal. Na een (of meerdere) life events, heb je zelfcompassie nodig om te helen. Zelfcompassie betekent dat je in alle omstandigheden op dezelfde liefdevolle manier naar jezelf kijkt. Dus niet alleen wanneer het goed met je gaat, maar juist ook wanneer je het moeilijk hebt, je faalt of als er iets niet bevalt aan jezelf. 

Zelfcompassie bestaat uit 3 elementen: 

Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.

Common humanity: Zelfcompassie betekent de erkenning dat leed en onvolkomenheden een deel zijn van de menselijke ervaring die we allen delen – iets dat we allemaal meemaken in plaats van dat ‘mij’ alleen overkomt. 

Mindfulness: Zelfcompassie betekent dat je negatieve emoties op een gebalanceerde manier benadert, zodat ze niet worden onderdrukt maar ook niet worden overdreven.

Zelfcompassie vraagt om vriendelijkheid tegen onszelf, het vraagt erom dat je niet kritisch en veroordelend tegenover jezelf staat, maar juist zachtmoedig en begripvol, zoals je ook tegen een vriend of vriendin zou zijn. Wij hebben geleerd om aardig te zijn voor anderen wanneer zij het moeilijk hebben. Maar wij hebben vaak niet geleerd om aardig voor onszelf te zijn wanneer wij het moeilijk hebben. Wanneer jij het moeilijk hebt zul je jezelf eerder voor het hoofd slaan; letterlijk of figuurlijk in de vorm van je innerlijke criticus. In plaats van dat jij jezelf dan bemoedigend toespreekt. Vriendelijk zijn tegen jezelf betekent dat je ophoudt met dat voortdurend beoordelen (en veroordelen) van jezelf, en dat onophoudelijke kleinerende commentaar in je hoofd; de innerlijke criticus. Ook wel ‘negative Nancy’ genoemd door velen…

Het is een vereiste dat je je zwakheden en falen begrijpt in plaats van ze te veroordelen. Het voordeel hiervan is dat je dan gaat inzien hoezeer jij jezelf hiermee schaadt door niet-aflatende kritiek, en zo een eind kunt maken aan de oorlog met ‘negative Nancy’. Daarnaast gebeurt er nog iets wonderlijks; je gaat vervolgens je hart openen voor jezelf en net zo reageren naar jezelf als hoe je op een vriend/vriendin reageert die steun nodig heeft. 

Hoe start je met vriendelijkheid naar jezelf? Als je het op dit moment moeilijk hebt door de situatie met het Coronavirus bijvoorbeeld, doe dan het volgende: Zeg tegen jezelf: “Je hebt het nu even echt heel zwaar. Hoe kan ik op dit moment voor mijzelf zorgen en mijzelf troosten?”

Als je hiermee start, vriendelijk zijn voor jezelf zijn, is dat nog niet zo makkelijk. Vooral niet als jij dit helemaal niet gewend bent! Zelf ben ik (deels) opgevoed met de “niet lullen maar poetsen” mentaliteit. Daarnaast werd ik grotendeels tijdens mijn jeugd negatief benaderd, en werd ik vaak op mijzelf teruggeworpen. Ik was gewend om met harde hand aangepakt te worden. Daardoor ging ik mij later ook met harde hand (met mijn innerlijke criticus) behandelen om mijn doelen te behalen. Maar ook als ik het zeer moeilijk had. 

Toen ik startte met het beoefenen van zelfcompassie, vriendelijk zijn naar mijzelf in alle omstandigheden, vond ik dat op zijn zachtst gezegd heel ongemakkelijk (understatement…). Ik was het niet gewend! Daaronder zat een zeer belangrijke negatieve overtuiging; ik vond het mijzelf niet waard om vriendelijk te zijn naar mijzelf toe. 

Alleen is iedereen het waard om zichzelf met compassie te behandelen. Het jezelf niet(s) waard vinden, betekent dat jij jezelf het niet waard vindt om te bestaan. Je ontkent zo je eigen bestaan. Dit is dus een van de grootste leugens die jij tegen jezelf vertelt. Een zeer beperkende overtuiging die niet waar is. Want; je bent hier, je leeft! Je bent hier op aarde met een reden. Weet jij die reden nog net? Dat geeft helemaal niet. Start met vriendelijkheid naar jezelf. Dan ontdek je vanzelf de reden van jouw bestaan. En die is waardevol. 

NOG EEN AANTAL FEITEN OVER ZELFCOMPASSIE

Nog niet overtuigd? Hier volgen een aantal feiten over het beoefenen van zelfcompassie! Uit onderzoek is gebleken dat zelfcompassie sterk wordt gelinkt aan: 

  • Een goede mentale gezondheid
  • Bevordering van geluk en voldoening
  • Meer motivatie
  • Meer verbondenheid met andere mensen

Daarnaast geven onderzoeksresultaten aan dat zelfcompassie sterkt verband houdt met:

  • Vermindering van depressies
  • Vermindering van angsten
  • Vermindering van stress
  • Vermindering van perfectionistisch gedrag

Met zelfcompassie maakt je brein oxytocine en opiaten aan die stress tegengaan en zorgen voor een gevoel van veiligheid, vertrouwen en verbondenheid. Essentieel dingen die je nodig hebt voor een mooi leven.

Verder lezen:

steen2