MIRACLE MORNING

Kennen jullie het boek ‘Miracle Morning’ van Hal Elrod? Een aantal jaren geleden heb ik het boek gelezen, en was razend enthousiast. Je dag starten met waardevolle, betekenisvolle activiteiten. In het kort; Volgens Hal Elrod bestaat de ideale ochtend uit Life S.A.V.E.R.S. Dat staat voor:

  • S – SILENCE: Start je dag in stilte. Dit kan met een meditatie of gebed.
  • A – AFFIRMATION: Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent versterken of bekrachtigen. Wie maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt , zal de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken.
  • V – VISUALIZATION: Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Door te visualiseren kun je elke gewenste verandering eenvoudiger en sneller realiseren. Visualiseer wat je wilt en maak er een krachtig en levendig beeld van.
  • E – EXERCISE: Bewegen! Dat hoeft geen HIIT-training te zijn. Denk ook aan yoga of een heerlijke wandeling.
  • R – READING: Veel mensen geven aan nooit aan lezen toe te komen. Je zou bv. twee pagina’s iedere ochtend kunnen lezen. 
  • S – SCRIBING: Dat is eigenlijk ‘writing’ maar de ‘w’ aan het einde is ook zo gek… Schrijf een stukje in een dagboek, of houd een korte braindump. 


Mijn enthousiasme werd enigszins (understatement) getemperd, omdat ik er te fanatiek mee aan de slag ging. Mijn ochtenden werden een afwerklijstje van de Life S.A.V.E.R.S. Niet fijn kan ik je vertellen. En dat is natuurlijk ook niet vol te houden. 

En dat is precies waar ik het met jullie over wil hebben. Je leest veel over ochtendroutines, en wat je dan allemaal zou ‘moeten’ doen. Ongevraagde tip: laat je niet gek maken. 
Wat ik jullie wel mee wil geven; de start van de dag, bepaalt de rest van de dag. Dus zorg dat jij de dag start, op een voor jou zo fijn mogelijke manier, waar je de rest van de dag profijt van hebt. 

Zijn voortaan dan alle ochtenden ‘allemachtig prachtig’? Nee. Denk aan: de hond die voordat je naar je werk gaat, nadat je hem hebt uitgelaten ineens op je mooie kleed plast. Een kind dat voordat je het naar de opvang brengt, lekker zijn/haar luier volpoept en een gedeelte van de romper…

Even weer terug naar de dag starten op een manier die het beste bij jou past (de hondenplas en kinderpoep even wegdenken..). Je hoeft niet, net zoals ik deed, als een maniak, alle onderdelen van de Miracle Morning te doen. Probeer ze allemaal eens uit; en kijk wat goed en fijn voelt. En houd alleen de dingen aan die echt bij jou passen. Jouw lichaam en geest geven vanzelf aan welke dingen dat zijn. 

Zelf bestaat mijn ochtend nu uit het volgende:

  • Meditatie van minimaal 30 minuten. Dit is meestal een geleide meditatie. Soms wil ik niets horen, en richt ik mij gewoon heerlijk op mijn ademhaling. 
  • Bidden en visualiseren. Ik dank God dat ik weer wakker ben geworden, en visualiseer vervolgens hoe ik wil dat mijn dag eruitziet en hoe ik mij wil voelen.
  • Foamrollen. Ik startte met foamrollen toen ik nog fanatiek (yep.. fanatiek is my middle name!) sportte. Tegenwoordig doe ik het, omdat mijn fibromyalgie er goed op reageert. Het helpt om mijn spieren en bindweefsel losser te krijgen. 
  • Yoga. Sinds 1 januari dit jaar ben ik gestart met iedere dag minimaal een half uur yoga. Love it!!


Weet je wat ik graag nog zou willen toevoegen? Graag zou ik weer regelmatig willen wandelen. Minimaal 3 keer per week. Dat ‘moet’ wel te doen zijn. Goed voor het brein ook, volgens Erik Scherder. 

Hebben jullie een ‘Miracle Morning’? En hoe ziet die eruit? Ziet jouw ochtend eruit, zoals je graag wilt dat die eruitziet? Ben benieuwd!


Kijktip: Met de animatiedocumentaire Bear with me vertelt de Israëlische filmmaker Daphna Awadish een persoonlijk verhaal over liefde, langeafstandrelaties en kleine geluksmomenten. De film is online te zien; zie hieronder de link: 
https://vimeo.com/511029368

Verder lezen:

steen2