TIMEMANAGEMENT VERSUS ENERGIEMANAGEMENT

Zelf ben ik enorm van de lijstjes en het afwerken daarvan. Ik behaal alle doelen die ik wil behalen. Alleen merkte ik dat ik de laatste tijd alleen maar bezig was met het ‘afwerken’ van mijn todo-lists en minder met mijn energie. Terwijl dat toch wel handig is als je nog aan het herstellen bent van een virus, een hielspoor en fibromyalgie hebt.. Sowieso is het belangrijk om je energie zeer goed in de gaten te houden en ernaar te luisteren. 

Ik ben altijd een voorstander geweest van timemanagement. Sinds mijn burn-out ben ik mij gaan verdiepen in energiemanagement. Timemanagement vond ik toen een beetje gek; de tijd kun je niet ‘managen’ of beïnvloeden. De tijd loopt gewoon rustig door. Nu heb ik geleerd dat beiden belangrijk zijn om inzicht in te hebben en op de juiste manier in te zetten. Hieronder uitleg over timemanagement en energiemanagement.

Time management is in feite het verstandig omgaan met de tijd. Het is het bewust invloed uitoefenen op de tijd die je spendeert aan bepaalde activiteiten. Het doel hierbij is om je efficiency of je productiviteit te vergroten. Je hebt hiervoor vaardigheden, instrumenten en technieken nodig.

Wat gaat er vaak mis bij timemanagement:

  • Een veelgemaakte vergissing is dat je te optimistisch bent over wat je in een uur kunt doen. Je plant te weinig tijd voor je taken en je houdt geen rekening met alles wat er nog tussendoor komt. En omdat je planning toch steeds weer in de war wordt geschopt hou je er maar mee op.
  • Iets anders is verkeerde prioriteiten stellen, verkeerde keuzes maken. Bijvoorbeeld kiezen voor de leuke dingen of voor dat wat jouw aandacht trekt. Of een vraag van een collega als heel urgent behandelen. En dan blijft je eigen werk liggen.
  • En je laten afleiden op momenten dat dat niet erg gelegen komt. Denk aan notificaties op je smartphone.. Zodra je je laat afleiden ben je uit je concentratie. 

Energiemanagement is het managen van je eigen energiehuishouding. De mate waarin je de voorraad energie gebruikt (of aanvult) is afhankelijk van je leefstijl. Vijf factoren, die onderling samenhangen, bepalen deze voorraad.  Wanneer je meer energie gebruikt dan er als voorraad beschikbaar is, ontstaat een probleem. Het proces van energiemanagement kent 5 kritische energie aspecten.

1. Gezondheid
Gezondheid wordt gezien als de afwezigheid van ziekte. Toch is dat maar een klein deel van de definitie die gezondheid kan inhouden. Gezondheid heeft te maken met wie je bent en hoe je als mens in het leven staat. Belangrijk om een goede gezondheid te waarborgen is de herkenning van grenzen. Die leer je ontdekken door goed naar je lichaam te luisteren. Door transparant te zijn naar je omgeving over je (on)mogelijkheden kun je begrip en medewerking van je omgeving vragen in het bewaken van je grenzen. Belangrijk is dat je zelf verantwoordelijk bent en blijft hiervoor en je deze verantwoordelijkheid vorm en inhoud weet te geven.

2. Gedrag
Gedrag veranderen is een van de moeilijkste aspecten. Onderkennen van een probleem gaat vaak goed, maar dan. Het veranderen start met de analyse van “hoe je er voor staat”. Van belang om de verandering tot stand te brengen is te bepalen wat je motiveert. Dit is een continu leerproces met veel vallen en opstaan. Dit vraagt durf en doorzettingsvermogen. De belangrijkste onderdelen waarop gedragsverandering plaats moet vinden zijn meestal omgang met stress, het leren om nee te zeggen en het creëren van voldoende rust.

3. Omgeving
De eisen die de omgeving aan ons stelt, dwingen ons in een patroon van continu bezig zijn. Er worden permanent prikkels gezonden die wij moeten verwerken. Veel van de prikkels leiden ook daadwerkelijk tot een fysieke of mentale beweging. Hoe komt het dat we de omgeving toestaan zoveel invloed te hebben op wat we doen en laten? Het is van belang om rust te brengen in de externe prikkels. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. 

4. Rust
Het is niet alleen belangrijk om ordening aan te brengen in de prikkels vanuit je omgeving. Ook het beheersen van prikkels om zodoende rust te creëren is een belangrijke factor. Het is echter het belangrijkst om rust te vinden vanuit jezelf. Ons hoofd blijft maar in beweging. Dat geeft fysieke en mentale onrust. Soms zijn we op zoek naar het “aan-en-uit” knopje om wat rust in ons hoofd te brengen. Rust in onze gedachten geeft ook ruimte voor nieuwe ideeën. Rust is een situatie waarvoor je kunt kiezen. Uiteindelijk leidt te weinig rust tot een negatief saldo van je energie.

5. Balans
Het gevoel “ïn-control” te zijn en dat alles zijn plaats lijkt te vallen is een balansmoment. Dit zijn de momenten om te (leren) herkennen en te koesteren. Naarmate je ze beter herkent ga je er steeds meer naar streven ze tot stand te brengen. Deze balansmomenten zijn geen toeval maar de uitkomst van goed energiemanagement. Het effect van de keuzes die je maakt én het feit dat je in staat bent je bezig te houden met het nu in plaats van met het verleden of de toekomst.

Hoe heb jij jouw leven ingericht? Op basis van energiemanagement, timemanagement of beiden? Ben benieuwd; laat het mij weten. 

Verder lezen:

steen2